Location Image

Almanya/Türkiye

ERBA Consulting
Bahnhofstr. 74 32257 Bünde

Boşanma Davası

yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşı olarak boşanma işlemleri için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Hukuk Danışmanı/Avukat Tutun:
    Yurtdışında yaşadığınız için Türkiye’de boşanma işlemleri için bir hukuk danışmanı veya avukat tutmanız sizin hak kaybı yaşamanızın önüne geçeceği önemlidir. Avukat, vekalet ile sizi temsil edecek, sizin adınıza hukuki süreci başlatacak, gerekli başvuruları yapacak ve sürecin takibini sağlayacaktır.
  2. Boşanma Davası Açın:
    Boşanma işlemleri için Türkiye’de bir mahkemede dava açmanız gerekecektir. Avukatınız, dava dilekçesi ve delillerinizi hazırlayarak Aile Mahkemesi’nde boşanma davanızı açacaktır. Açılan boşanma davasında Türk Hukuk’u kapsamında Nafaka, Tazminat, Evlilik birliği içerisinde edinilen malların paylaşımı, Ziynet eşyalarının iadesi gibi talepleriniz olması halinde dava yoluyla bu haklarınızı isteyebileceksiniz.

Boşanma davanızın nerede açılacağı, nüfus kaydınıza ve tarafların yerleşim yerine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

  1. Belgeleri Toplayın:
    Boşanma işlemleri sırasında gerekli belgeleri toplamak önemlidir. Bunlar arasında nüfus cüzdanınız, evlilik cüzdanınız, boşanma sebebinize dair belgeler, maddi-manevi tazminat talebinde bulunuyorsanız gerekçeleriniz gibi evraklar bulunabilir. Avukatınız bu belgelerin tam ve eksiksiz olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Mahkeme Kararını Bekleyin:
    Davanızın sonucunu beklemelisiniz. Mahkeme, boşanma kararı verirken çocuklarınızın velayeti, mal paylaşımı gibi konuları da ele alabilir. Mahkeme kararının çıkması bazen birkaç ay sürebilir.
  3. Kararı Tanıtmak: Tanıma ve Tenfiz
    Türkiye’de verilen boşanma kararını yurtdışında tanıtmak isterseniz, Türkiye’nin bulunduğu hukuki anlaşmalara ve yurtdışı yetkili makamlarının kurallarına uygun olarak işlem yapmanız gerekebilir. Bu konuda yapacağınız işlemler avukat danışmanınızla temsil edilmesi çok önemlidir. Avukat ile yapılan işlemlerin süresi çok daha hızlı sonuçlanacaktır. Ayrıca hak kaybı yaşamanızı veya davayı kaybetme şansınızı ortadan kaldıracaktır.
    Tanıma ve Tenfiz davası ise; Yurt dışında var olan evliliğinizi boşanma ile sonlandırmanız halinde Türkiye Cumhuriyeti’nde bu kararı tanıyıp, Nüfus sisteminize işletmenizi sağlamaktır.
    Tanıma ve Tenfiz davasını açmamanız halinde, Yurt dışında sonlandırmış olduğunuz evliliğiniz yaşadığınız ülkede kabul görüp sisteme kaydedilse de, Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanıma ve tenfiz davası açılıp, kararın tanıması yapılmadığından Türkiye’de halen evli olarak görünmenize sebebiyet verecektir.

Boşanma süreci, başından sonuna kadar yorucu ve karmaşık olabilir, yerel yasal gereklilikler ve prosedürler değişebilir. Bu nedenle, açmış olduğunuz boşanma davanızda veya tanıma ve tenfiz davasından vekalet ile sizi temsil eden bir avukattan profesyonel yardım almak çok önemlidir.